Discutia: Nou pe forum... din forumul Administrative (Forumul medicilor si psihologilor haluce.ro ): Am simtit nevoia sa scriu acest post pentru a incerca sa dau "mura in gura" noilor useri cu ceea ...
Am simtit nevoia sa scriu acest post pentru a incerca sa dau "mura in gura" noilor useri cu ceea ce au de facut pe Haluce, desi informatia exista in mai multe topicuri distincte din zona administrativa comuna. Si eu am fost "pufarin" acum 5 ani, permanent am avut ceva de invatat si, cand nu stiam ceva, intrebam. Inca mai intreb si nu imi este rusine s-o fac...
Organizarea generala si „Salut”
Deci, m-am inregistrat, am citit Regulamentul, am fost de acord cu el (am bifat) si m-am trezit in forum unde imi apare un fel de tabel, cu ceva colane si randuri.
Primul lucru pe care-l fac, dupa înregistrare, este să bifez specialitatea mea, respectiv cea de psiholog, deoarece imi va fi vizibil doar acest forum si zona comună din forumul mare.
Forumul are 9 sectiuni principale, delimitate prin bare orizontale mai ingrosate: zona administrativa, perfecţionare, CPR/APR si relatia CPR-APR, relaţia cu pacienţii, plec(at) din tara, etica în cabinet, masterat/doctorat si studii in strainatate, student la psihologie, Babilon.
Apoi, mai jos: cine este on-line.
Dupa ce am intrat pe forum, primul lucru pe care ar trebui sa-l fac este sa spun cine sunt, să dau „buna ziua”, aşa...de politeţe si se inregistreaza primul meu mesaj. Acest topic „Salut”Postarea o fac tastand in fereastra din dreapta jos de la ultimul mesaj postat, acea pe care scrie „raspundeti”/”reply”. Exista si posibilitatea de a da un raspuns rapid, aparand o fereastra blank sub ultimul mesaj postat. Pot scrie acolo despre mine cateva cuvinte...Dupa ce am terminat de scris, apas pe butonul „publicati” sau pot sa dau „previzualizare” pentru a-mi verifica ortografia sau erorile de exprimare. Nu este neaparat nevoie sa dau previzualizare, mesajul meu poate fi editat personal (pentru eventualele greseli) in primele 24 de ore, apoi nu mai poate fi modificat.
Dupa acest prim pas, dau un scroll cu mouse-ul si vad, in mare, cum este conceput forumul. Acest lucru ma va ajuta mult ulterior. Deschid fiecare zona, vad subiectele delimitate prin bare mai subtiri orizontale. La fiecare subiect (topic), in dreapta, exista o contorizare a numarului de raspunsuri si a numarului de vizualizari. Fiecare topic are sub el denumirea user-ului care a initiat acel subiect.
Ce nu am voie la inceput?
Ca incepator, trebuie sa tin cont ca nu pot:
- sa acord „multumiri”, decat dupa primele 10 mesaje postate de mine (până atunci nici macar nu o să-mi apară butonul de “mulţumiri”, în dreapta jos);
- sa dau link-uri de internet, tot pana nu scriu 10 mesaje, altfel link-urile respective vor fi considerate ca mesaje spam si nu vor fi publicate in forum;
Date proprii, reputatie, raportare
Poate ar fi util sa mai explic cate ceva pentru incepatori: o sa observ, chiar de la primul meu mesaj, ca sub denumirea mea ca user, apar datele pe care am dorit sa le declar, data inscrierii, iar, in stanga jos, sunt niste iconite care indica (de la stanga la dreapta): ostea care poate a fi accesata pentru a creste reputatia unui user care imi place prin postarile lui si il apreciez; un triunghicu un semn de exclamare pentru mesajele pe care doresc sa le raportez (limbaj injurios adresat mie de alti useri, pacienti care posteaza pe forum, suspiciune de user clonat, etc.), buton care se regaseste si in mesaje private primite (mesaje private= mp. sau pm.) in dreapta sus la mesajul din inbox.
Editare, multumiri, crestere reputatie
In partea dreapta jos, am alta insiruire de butoane: edit, de unde imi pot edita mesajele, pot modifica sau sterge ceva, doar in primele 24 de ore; raspundeti/reply pe care-l apas ca sa raspund ultimului mesaj postat la topicul respectiv; „multumiri” nu se poate folosi decat dupa ce am postat 10 mesaje proprii, „citat” ca o pagina scrisa (daca pun mouse-ul pe fiecare figura, imi apare si explicatia!) pentru a cita postarea respectiva catre cel care a postat, prin trimiterea unui mp.
Pe masura ce imi creste numarul de postari si de multumiri, imi creste si reputatia. Inainte de a scrie ceva (orice, oriunde) ma gandesc daca informatia pe care vreau s-o dau foloseste si altcuiva. Informatiile postate de mine, ca nou user, sunt citite de sute de persoane. Forumul reprezinta, in mic, imaginea societatii in mare. Nu exista oameni perfecti, toti avem calitatile si defectele noastre, suntem nevoiti sa lucram impreuna si sa ne suportam reciproc, chiar sa ne intelegem unii pe altii. Nu exista vreun Adevar Absolut si nimeni nu s-a gandit sa-l si gasesca. Din acest motiv, ar fi bine sa incercam sa fim toleranti, sa intelegem si alte puncte de vedere, contrare poate cu propriile pareri, sa nu fim rigizi, ci maleabili, prin aceasta neintelegand obedienta (supunere), ci respectul si pentru o alta parere. Sunt multi useri care doar citesc si nu posteaza, altii care intra doar sporadic pe forum, altii care s-au retras din diferite motive (profesionale sau personale) si un anumit numar de useri activi zilnic sau macar la 2-3 zile. Dupa ce te-ai familiarizat cu forumul si vezi cam care este atmosfera pe aici, tu decizi in ce categorie vrei sa intri. Experienta ta poate fi de folos si altora. Forumul isi doreste deprinderea unui anumit statut profesional, moral si etic, intelegerea altui coleg care nu gandeste poate ca tine, ci altfel, diferit... Din extreme, cea de sus si cea de jos, se cladeste o medie care reprezinta majoritatea forumistilor, restul sunt exceptii si, cu timpul, sunt cunoscute de cei noi veniti si luate ca atare („asa e, n-ai ce-i face”, de ex.).
Mesaje private, prieteni
Sub numele userului, daca dau click stanga cu mouse-ul, pot sa-i trimit un mp., un e-mail, daca il are declarat, si inca ceva optiuni: afisarea profilului, adauga la “prieten”. Jucati-va cu mouse-ul si o sa va apara, la fiecare, explicatia, apoi alegeti ceea ce doriti sa faceti. Pot sa vizualizez profilul public al userului prin optiunea „profil”, unde vad cine este, cate mesaje are, ce reputatie, pot sa-l includ in cercul meu de prieteni (s-ar putea sa fiti refuzati daca nu sunteti un membru activ sau nu aveti macar 50-100 de mesaje scrise pe forum), aceasta optiune fiind rezervata persoanelor de pe forum de care ma simt legat sufleteste, imi place cum gandesc si ce posteza, am o admiratie deosebita pentru performantele lor profesionale, etc. In momentul in care am un prieten, acesta imi va aparea la „cine este on-line” cu semnul „+” dupa nume. Cand am prieteni, fie vad, in pagina de start a forumului, cine este on-line, fie apas pe „contacte” din bara albastra sus dreapta si mi se afizaeaza pritenii din lista mea, care sunt on-line.
Tot in bara albastra de sus, sunt butoanele „mesaje de azi”, de unde pot vizualiza toate mesajele scrise in decursul unei zile, „mesaje noi” de unde pot vizualiza toate mesajele scrise pe forum de la ultima mea logare, pana in prezent.
Subiect nou
Daca vreau sa postez un subiect nou, indicat este ca scriu numele subiectului, apoi sa astept putin pana mi se afiseaza subiecte asemanatoare, deschise anterior de altii. Daca nu apare in lista de subiecte existente, ideea mea poate fi buna si continui, dupa ce am scris titlul corect, cu explicarea subiectului. Daca este un subiect profesional, ar fi indicat, pe cat posibil, sa se faca ca la prezentarile de caz: acuzele pacientului, anamneza, diagnostic, intervenţia terapeutică etc. Raspunsurile la un caz bine documentat si prezentat sunt mult mai pertinente fata de un caz prezentat mai putin complet.
Ce sunt tag-urile?
Pentru cei nefamiliarizati cu tag-urile adaug cateva explicatii:
Ce sunt? Cuvinte cheie dupa care se pot cauta subiectele.
Cand publicati un subiect puteti adauga tag-uri (cuvintele reprezentative din mesajul respectiv)
Astfel daca veti apasa pe un tag va apare o lista cu toate mesajele care contin acel tag.
Acest sistem este mai exact si mai usor de folosit decat cautarea bruta dupa cuvinte, daca tag-ul a fost ales bine.
Din pacate serverul nu permite cautarea dupa cuvinte din 3 litere, asa ca acestea nu sunt recomandate.
Puteti pune mai multe taguri la un subiect.
Cele mai frecvente intrebari
In bara albastra de sus, exista un instrument foarte util pentru orice user: FAQ (frecqvently asked questions). Aici, puteti afla cum sa incarcati un document sau niste fotografii pe forum si, in functie de ceea ce va intereseaza, puteti afla raspunsul care sa va indrume. Numai ca trebuie sa-i dati intrebarea la care doriti raspunsul. Apoi, putina vointa la citit...
Reclama interzisa
In forum, nu se pot face reclame. Penalizarea pentru reclama este de 10 puncte initial. Societatile comerciale care doresc sa-si faca reclama, trebuie sa contacteze administratorul forumului pentru acest demers. Orice abatere de la aceasta regula, este sanctionata de catre moderatori.
Forumul haluce.ro are mai multi moderatori si un administrator (marcati prin Administrator si Moderator sub nume). Moderatorii posteaza in nume propriu, NU ca moderatori. Posteaza ca moderatori Numai Atunci cand Intervin in discutii si incearca sa aplaneze conflicte si diferende si pot da sanctiuni. O postare normala, scrisa de un moderator, trebuie interpretata ca atare, ca postarea unui simplu user care, intamplator, este si moderator.
Moderatorii au ceva metode coercitive pentru a pastra un climat civilizat al forumului. Daca un mesaj contine cuvinte obscene sau ,,inflameaza” discutia, mesajul se "devocifereaza", adica sunt inlaturate vocalele si mesajul devine neinteligibil. La subiectele profesionale, orice mesaj off-topic este sanctionat cu 5 puncte, care dispar dupa 6 luni. Pentru insulte, limbaj necolegial, jigniri, etc. se acorda 10 puncte, valabile 12 luni. La repetarea greselii, se mai acorda inca 10 puncte, ajungandu-se la un total de 20 de puncte. Se pot da si mai putine puncte, acest lucru fiind la latitudinea si spiritul civic al moderatorului. La 22 de puncte, userul intra la „detox”, adica ia o pauza de forum de 10 zile, ,,ca sa-si mai aeriseasca creierii” si sa-si reconsidere pozitia proprie si fata de altii. La 30 de puncte, se ia ban definitiv, adica userul respectiv nu mai are posibilitatea de a mai intra pe forum. Banul definitiv se poate da pe user, pe I.P. sau pe serverul accesat de user, daca acesta continua si incearca sa intre pe forum, desi este banat. Ban defintiv iau, din start, pacientii sau cei care nu sunt de specialitate si intra/se inregistreaza accidental pe forum.
Daca sunt user al forumului si in paralel imi fac un cont clona, apar cu doi useri inregistrati pe forum.
Dacă sunt depistaţi, contul clonă este banat definitiv (va avea interzis accesul pe forum), iar userul va primi 10 puncte de penalizare. Regula este foarte simplă: 1 user = 1 cont.
Pt. sugestii si colaborari va rog sa imi scrieti
Daca:
- doriti sa va implicati mai mult in acest forum
- doriti sa modificati ceva
- aveti idei/proiecte la care va pot ajuta
- doriti sa moderati o tema existenta sau una noua
- doriti sa faceti donatii, promovare (stickere, afise ..., un spatiu mai mare pe server pt. a putea salva alte fisiere)
In loc de...
Recomandari finale: fiti corecti, scrieti numai din inima si din propria minte/experienta, fara sa incercati sa lasati impresia ca sunteti altcineva decat cei care sunteti si in viata reala. Ceea ce scrieti va reprezinta si sunteti direct raspunzatori pentru ceea ce scrieti. Formul este o comunitate virtuala care nu poate suplini o comunicare face-to-face.
ECHIPA DE MODERATORI
Modificat ultima data de radu1358; 09-01-11 la 10:01. Motivul: rectificare dublura
Drumul spre Celalălt trece prin tine însuţi