Discutia: Schizofrenia cu comorbiditate neurologica din forumul Cazuri atipice (Forumul medicilor si psihologilor haluce.ro ): In toti anii astia de cand imi practic meseria,rar dau peste cazuri pe care nu le pot intelege in ...
In toti anii astia de cand imi practic meseria,rar dau peste cazuri pe care nu le pot intelege in totalitate,dar probabil tocmai astea constituie provocarea necesara spre a aprofunda mai mult intelegerea fiintei umane.
Concret,barbat,28 ani,provenit din familie numeroasa,nivel cultural rural,fara pretentii intelectuale deosebite,bine integrat social si familial,absolvent de liceu cu rezultate peste medie,ambitios,implicat activ in treburile gospodaresti alaturi de familia de origine,necasatorit,nu relateaza relatii sentimentale notabile,in urma cu 2 ani pleaca in spania la munca,locuind la surorile lui deja stabilite acolo.Adaptare initiala eficienta,in urma pierderii locului de munca,dezvolta o stare reactiva cu simptome psihotice schizofrenia-like,are si un incident cu politia locala,intervenind intr-o rafuiala de strada,desi nu avea nicio legatura cu persoanele implicate;simptomele de debut descriau un episod psihotic acut,cu agitatie,idei de grandoare,idei de persecutie,fragmentate,comportament dezorganizat,incoerenta verbala,suspiciozitate,irascibilitate;din asigurarea familiei se exclude consumul de droguri sau alcool;
In acest context,revine in tara insotit de una din surori,se prezinta la un consult psihiatric,i se efectueaza examen CT-cerebral(aspect NORMAL),se stabileste diagn "Schizofrenie paranoida",se instituie tratam cu olanzapina si acid valproic.
Toleranta buna,remisie a simptomelor,insa dupa cca 3 luni,pacientul hotaraste ca nu ii fac bine pastilele,motiv ptr care intrerupe tratam si nici nu se mai prezinta la medic;ramane in locuinta parintilor,reluandu-si stilul de viata anterior plecarii.
Dupa o perioada aparent normala de cca 6 luni,intr-o zi in care isi ajuta tatal la munca agricola,este lovit de catre acesta accidental cu o drujba,in zona frontala,context in care este dus in urgenta la spit bagdasar,se efectueaza o noua TC-cerebrala,cu aspect patologic de "Sindrom de hidrocefalie interna cu presiune normala",rezolvat imediat neurochirurgical prin montarea unui sunt peritoneal,externat "vindecat",cu control la 6 luni.
Revenit acasa,dezvolta o reactie psihologica de anxietate marcata,cu repliere in sine,nu mai comunica,nu se mai implica in nicio activitate,sta toata ziua in pat,nu are initiativa,incepe sa se deterioreze inclusiv igiena personala,motiv ptr care parintii hotarasc sa-l aduca la un alt consult psihiatric,in bucuresti.
Inchis in sine,de la primul contact mi-a sugerat diagnosticul de schizofrenie,prin zambetul discordant tipic,prin atitudinea sa si prin raspunsul la prima intrebare,ce va supara?,:"Am hidrocefalie!",nestiind inca nimic din istoricul lui,am crezut ca s-a apucat singur si a citit pe net...
Stiind si cautand in literatura de specialitate ca Hidrocefalia nu induce nicidecum simptome schizofrenia-like,ci deterioare cognitiva si a memoriei,am considerat ca starea prezenta este urmarea tuoburarii psihice de baza,adica Schizofrenie reziduala.
Am instituit tratam cu amisulprid,acid valproic,tocmai ptr a-i creste activitatea dopaminica,in vederea reinsertiei cat mai adecvate
Dupa cca 6 luni de tratament,nu prezinta absolut nicio ameliorare,continua sa fie apatic,abulic insa nu prezinta alterarea judecatii,memoriei sau atentiei.
Raspunde la majoritatea intrebarilor "nu stiu",ceea ce ma face sa banuiesc o reactie psihologica la limita disociatiei;i-am introdus si tianeptin,ulterior fluoxetin,tocmai ptr a-i regla si dispozitia.
Problema mea nu e boala psihica ci diagnosticul neurologic,deoarece medicii de la bagdasar nu au putut raspunde la intrebarea care e cauza hidrocefaliei,pacientul avand un TC efectuat anterior,al carui aspect era normal.
Poate ma ajuta un coleg neurolog sau neurochirurg,sa inteleg si eu cum e cu sindromul asta si care este etiologia lui,;mi-ar prinde bine si parerea colegilor psihiatri.